Helen Sjöholm – www.helensjoholm.nu

Under 25 år av framgångar på scen och skiva, samt i TV, film och i radio, har Helen aldrig gjort ett soloalbum med nyskrivet material. Den 25 september i 2020 släpptes det efterlängtade albumet ”En ny tid” som älskades av fansen.

”Efter att ha snickrat ihop plattan ”En ny tid under våren 2020, coronasäkert med musikanter som skickade in filer eller kom in var och en för sig till studion, har jag längtat SÅ efter att få blåsa in ”liveluften” i de här nya låtarna. Det är mycket man längtar efter… Publikens sorl, förväntan, den gemensamma upplevelsen och musicerandet på plats – långt bort från Teams och Zoom. Här och nu-känslan. Jag ser fram emot att hitta en skön blandning av låtar; de nya med de ’gamla’ och kanske även något otippat. Att äntligen få åka ut med det här bandet och möta publiken blir en FEST!”, hälsar Helen.

Helen Sjöholm fick sitt stora genombrott som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla 1995. Under sin karriär har hon bland annat belönats med det prestigefyllda teaterpriset Guldmasken två gånger, hon har tilldelats Thalia-statyetten för sin roll som Kristina och 2018 tilldelades hon den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående konstnärliga insatser som sångerska och skådespelerska. I höstas släppte hon sitt första soloalbum med nyskriven musik och medverkade även i TV-succén ’Så mycket bättre’.

”En ny tid”, som producerats av Andreas Dahlbäck, är ett mycket personligt album där Helens eget avtryck märks tydligt och som rymmer specialskrivet samt handplockat material. Paulina Palmgren och Jonatan Järpehag har bidragit med flest låtar. Bland övriga låtskrivare märks bland andra Anna Ternheim och Andreas Mattsson. En låttext är baserad på en krönika (!) av Linda Skugge. Soundmässigt går det att associera till singer-songwriters, vare sig de var verksamma i Kalifornien på 70-talet eller finns i Stockholm i dag, och rötter i den svenska visan

 

Jojje Wadenius – www.wadenius.com
Oj, oj, vilken musikkarriär denne mannen har gjort och gör. Hela nätet är överfullt med allt han håller på med. Detta hittade jag på Wikipedia:

Han är känd bland annat för att ha spelat i de svenska grupperna Made in Sweden och Solar Plexus samt i den amerikanska gruppen Blood, Sweat & Tears. I Sverige är han kanske mest känd för att ha sjungit och skrivit musiken till barnvisor under 1970-talet.[2] År 1969 kom Goda’ goda’, hans första barnskiva med Barbro Lindgrens texter. Uppföljaren kom 1978 med Puss, puss, sant, sant, också med Lindgrens texter. År 1999 återkom Wadenius till barnvisorna och gav ut skivan Zzoppa då med texter av Kenneth Gärdestad samt 2006 med Hajar du tillsammans med James Hollingworth. Han skrev också musiken till de animerade TV-serierna Kalles klätterträd och Farbrorn som inte vill va’ stor.

Wadenius har varit och är en ofta anlitad studiomusiker, både under tiden i Sverige, USA och Norge. Han har också producerat ett antal skivalbum med nordiska artister.[2]

I mitten av 90-talet återvände Wadenius till Skandinavien. Där har han spelat i egna band, spelat in egna skivor, producerat andra artisters album, arbetat som solist med olika storband och undervisat.[2] Numera bor han i Oslo där han tidigare ägde inspelningsstudion, Stable Studios, tillsammans med Leif Johansen. Han har också en kvartett tillsammans med Magnus LindgrenFredrik Jonsson och Jonas Holgersson, som spelade jazz och funk2004 gav de ut skivan Interloop tillsammans. Han har också gjort turnéer och skivinspelningar med Pugh Rogefeldt och Janne ”Loffe” Carlsson. Den senaste skivan som de gjorde tillsammans utkom 2008.

Han turnerar med olika artister såsom Helen Sjöholm och Martin ÖstergrenPer MyrbergKirsten Bråten BergArild Andersen och Paolo Vinaccia. Han framträder också ofta gärna som trubadur med sina barnvisor. Som studiomusiker har han gjort några uppmärksammade inhopp med Backstreet Boys (”Show Me the Meaning of Being Lonely”) och Kent (”Sverige”).

Efter att ha spelat in sin soloskiva Reconnection 2009 har han haft ett långt samarbete med gruppen Trio X. Tillsammans med dem spelade han in plattan Psalmer samt nya arrangemang för symfoniorkester av sina barnvisor, Jojjes Klassiska Barnvisor med GSO och Trio X.

Han tog också upp bandet Cleo med Per Lindvall, Lars Larry Danielsson och Jesper Nordenström. De har spelat in två plattor, Cleo 2 och Cleo with friends. De turnerade också under namnet New York Connection med Lou Marini och Lew Soloff.

Wadenius har också från 2012 samarbetat med poeten Lotta Olsson. Tillsammans skrev de barnmusikalen Bakgårdens Orkester samt en revy om tryckfrihet, ”Prata högre, Karin!” som gick på Stadsteatern i Stockholm. Han tonsatte också 10 låtar till Lotta Olssons barnbok med existentiella frågor, Livet är nu.

Läs mer på hans hemsida: wadenius.com

 

Martin Östergren – ostergren.nu
Trion inkluderar ännu ett musikaliskt fullblodsproffs. Martin är tonsättare, pianist, arrangör och kapellmästare. Han har lett flera band och orkestrar sedan början av 90-talet. Mellan 2008 och 2010 var Martin Östergren musikalisk ledare på Stockholms stadsteater. Han har arrangerat låtar, turnerat och gjort skivinspelningar med artister som Helen Sjöholm, Sven-Bertil Taube, Jojje Wadenius, Anna-Lotta LaTillägnan, sånger till bröllop (1995). Jag hittade hans stoerartade diskografi på Wikipedia:

  • From Dusk to dawn, Carin Lundin (1996)
  • Välkommen, dopsånger (1996)
  • Farväl, sånger till tröst (1997)
  • God jul, julsånger på svenska (1998)
  • Visor, Helen Sjöholm (2002)
  • Sommarnatt, Per Myrberg (2003)
  • Om vi släpper allt en dag, Fredrik Swahn (2003)
  • Känn en doft av kärleken, Anna-Lotta Larsson (2004)
  • Tystnadens språk, Thomas Allander (2005)
  • Alderville road, Sven-Bertil Taube (2007)
  • Euforia, Helen Sjöholm sjunger Billy Joel (2010)
  • Tänk om (What if), Nina Persson (2013) (Grammis för bästa barnskiva 2016)
  • Carmencita Rockefeller (2014)
  • Ronja Rövardotter (2015)
  • Bajsfilmen, Dolores och Gunellens värld (2015)Läs mer nu